Főoldal >> Katalógus Ma 2023. június. 10. szombat, Margit napja van.  
Menü
Bolt
Termék toplista
1. Keki galléros fiú body
2. Galléros fiú póló, zöld
3. Feliratos fehér body
4. Wellsoft gyermek kardigán, mogyoró
5. Wellsoft gyermek kardigán, barna
6. Vadmalacos hosszú ujjú fiú póló, zöld
7. Vadmalacos body
8. Vadász gyerek mellény
9. Szarvasos body fehér
10. Pelenka szett mintás, 3db
Cikkek
Cikkek

Anya vagyok és dolgozni akarok - körkép a világban uralkodó gyesmodellekről


A legtöbb európai országban hetekben mérik a gyest, sokkal több a bölcsődei hely és nagyobb arányú a részmunkaidős foglalkoztatás, mint hazánkban. A boldogság kulcsa azonban nem ebben, hanem a szabad akaratban keresendő - olvasható a HVG cikkében.


Hollandiában a legboldogabbak a gyerekek az UNICEF felmérése szerint. Ennek oka, hogy a holland nők maguk dönthetnek arról, mikor álljanak vissza munkába és a kismamák 68 százaléka heti 25 órában dolgozik, így marad idejük a családjukra és magukra is.

Négy nagy juttatási rendszer jellemző a fejlett világban Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottság tagja szerint.

- Az Egyesült Államokban gyakorlatilag nincs a gyerek születése után kivehető fizetett szabadság.

- Néhány európai országban – Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és az ENSZ dolgozói számára – a négy hónap, amiből ráadásul egyet ki kell venni a várandósság utolsó hónapjában.

- A skandináv modell, ahol jellemzően egy évig maradnak otthon a szülők, s ezt az apa és az anya általában megosztja egymással. A szülők választhatnak, hogy 90-80-70, vagy kevesebb százalékban dolgoznak.

- És végük a hároméves magyar, és a négy esztendős cseh modell. Csehországban azonban négy évre járó pénzt akár egy év alatt is fel lehet venni, és utána visszamenni dolgozni, így senki sem esik el a neki járó pénztől.

Herczog Mária egyébként a skandináv modell tartja ideálisnak.
Herczog szerint tévedés a 3 évig járó gyes, mert nem attól lesz valaki szüleihez kötődő felnőtt, ha 24 órát együtt tölt velük az első éveiben, hanem ha valaki megkapja a szeretetet, figyelmet, törődést, és mindent ami ezzel jár

- Korábban úgy vélték, hogy a gyereknek az a legjobb, ha hároméves koráig otthon van vele az anyja. Manapság ezt, két-két és fél éves korra teszik, de csak akkor, ha az anyja nem érzi magát bezárva. Az ugyanis a legrosszabb a gyereknek - mondta az ismert gyerekpszichológus, Vekerdy Tamás.

 

Forrás: HVG

Leggyakrabb szavaink: Babaruházat Vadászruházat Bébiruházat Babaköszöntő Vadász Babafelszerelés Bébi body Kirándulás felszerelés Plüss állat Gyermekruha Fiú ruha Lány ruha Fürdőlepedő Fiú póló Lány szoknya Előke